- IN.000.331007
- Skladem
Skladem
Banány patří mezi lehce stravitelné druhy ovoce s vysokým obsahem sacharidů. Jsou zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu a železa, kromě toho vynikají velkým množstvím vitaminů A, C a vitaminů skupiny B. Odborníci na výživu doporučují konzumaci banánů lidem, které trápí únava, nervozita či poruchy spánku. Pravidelný přísun tohoto exotického ovoce navíc posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu.
První banány se objevily už roku 4 000 př. n. l. a pocházejí původně z Dálného východu. Dnes plody představují hned po citrusech druhý nejdůležitější druh ovoce na světě. Mezi největší producenty protáhlých plodů, jejichž délka se pohybuje od 6 do 30 cm, se řadí Asie následována Jižní, Střední a Severní Amerikou a Afrikou. Banány se v pěstitelských oblastech sklízejí ještě zelené, aby se předešlo jejich pukání a hnití, následně dozrávají v chladírnách přepravních lodí.
Nepřezrálé banány vydrží při pokojové teplotě až jeden týden. Je však třeba se vyvarovat jejich skladování společně s jablky nebo pomeranči – v jejich sousedství totiž žluté plody rychle zhnědnou. Chcete-li naopak zrání exotického ovoce urychlit, zabalte ho do igelitového sáčku právě s jablkem. Banány nepatří do chladničky, jejich slupka v chladu zčerná, ovoce navíc ztratí aroma a rychle se kazí.
Banány procházejí 7 stupni zralosti – do stupně 1 jsou zařazeny banány zelené a tvrdé, naopak pod číslo 7 spadají plně zralé plody s drobnými hnědými skvrnami na slupce.
Země původu - dle aktuální nabídky: Panama, Pobřeží slonoviny, Kamerun, Kostarika.