- IN.0000.0751.79
- Skladem
Skladem
Losos obecný - filet s kůží. Latinský název: Salmo salar. Způsob produkce: Produkt farmového chovu.
Losos obecný (Salmo salar, angl. salmon) se řadí mezi sladkovodní ryby, přestože většinu života stráví ve slané vodě. Malí lososi se totiž rodí v řekách a po dvou až třech letech se přemisťují do moře – přechod do jiného prostředí a na novou potravu jim nečiní potíže, v prvních fázích života však mohou žít jen ve sladkovodních tocích. Pohlavně dospělí lososi se z moře vracejí klást jikry do svého rodiště. Náročnou plavbu několika tisíc kilometrů proti proudu zvládají díky vnitřnímu kompasu – řídí se magnetickým polem Země a extrémně citlivým čichem. Překážky jsou schopni zdolat za pomoci silného mávání ocasem, na přehradách se pro ně staví speciální propusti. I když uplavou 50–100 km denně, nepřijímají potravu a řada z nich po vytření uhyne.
Jemně aromatické chutné maso je relativně tučné, ale zdravé – především díky velkému množství omega-3 mastných kyselin, dále vitaminům skupiny B, vitaminu D, selenu a draslíku. Za typicky oranžovou barvu vděčí karotenoidům obsaženým v měkkýších a korýších, jimiž se lososi živí.
Využití:
Zcela čerstvou rybu lze podávat syrovou ve formě carpaccia a jako přísadu do sushi. Jinak losos patří k nejvšestrannějším rybám a umožňuje nespočet úprav počínaje vařením ve vodě a v páře, přes smažení, přípravu metodou sous-vide až po grilování. Losos vcelku – s náplní, krustou nebo obalený v těstě – se peče v troubě. Uzený či konzervovaný se hodí na jednohubky, do tenkých palačinek, šátečků nebo na bramborové pokrmy. Tradiční specialitou je losos naložený do soli.
Ryby a výrobky z nich
Výrobce/Distributor: Marine Harvest Central and Eastern Europe s.r.o. za Avií 914/2 19600, Praha