- IN.0000.0790.19
- Skladem
Skladem
Cizrna neboli římský hrách bývá považována za nejlepší z luštěnin. Obsahuje vysoké procento vápníku, hořčíku a i fosforu. Vápníku má dvakrát víc než hrách a ovesné vločky. Je to plodina pěstovaná především v arabských zemích, ale známá v Evropě již ve středověku a doporučovaná též jako strava pro nemocné.
Obsahuje vysoké procento vápníku, hořčíku a i fosforu.
Skladujte v suchu a v chladu.
Cizrna
Neuvádí se
ve 100g výrobku | |
---|---|
energetická hodnota | 1382 kJ/330 kcal |
tuky | 4,5 g |
- z toho nas.m.kyseliny | 0,8 g |
sacharidy | 59,2 g |
- z toho cukry | 0 g |
bílkoviny | 17,5 g |
sůl | 0 g |
LA Food s.r.o.
Kvítkovická 1533
Napajedla
Česká republika
Před vařením je třeba cizrnu přebrat, propláchnout a minimálně 12 hodin namáčet. Zakalenou vodu poté vylijeme, cizrnu vložíme do hrnce a zalijeme čistou vodou. Vaříme cca 40 minut - doba vaření závisí na čerstvosti cizrny a délce namáčení. Při vaření sbíráme z povrchu pěnu. Vařená cizrna lehce proklouzne mezi dvěma prsty, vždy ale bude tvrdší než klasický hrách.
Tip na recept
Cizrna po Boloňsku
Suroviny:
500g cizrny, 1 ks cibule, 250g kuřecí maso, 3 ks mrkev, 1 ks pórek, 500g rajský protlak, 3 stroužky česneku, provensálské koření, sůl
Postup přípravy:
Připravíme cizrnu dle návodu; pozor musí se namáčet cca 10-12 hodin před vařením. Na troše oleje zpěníme cibulku a přidáme na nudličky nakrájené maso. Maso necháme zatáhnout a podlijeme vodou. Přidáme nakrájenou mrkev, pórek a protlak a necháme podusit. Ochutíme česnekem, provensálským kořením a osolíme. Vše smícháme s doměkka uvařenou cizrnou.