- IN.0000.0725.58
- Skladem
Skladem
Díky dostatku pohybu i bohaté, pestré a zdravé stravě je bílé tresčí maso pevné, jemné a šťavnaté. Je libovější než maso jiných ryb tohoto druhu a nemá mnoho kostí. Skvěle voní a chutná a navíc obsahuje vitaminy B1, B2 a B12, dále draslík, sodík, hořčík, vápník a fosfor. Ze zhruba 200g filetů lze připravit širokou škálu pokrmů středomořské či asijské kuchyně. Ingredience nesmějí přehlušit jemnou chuť rybího masa, jehož vlastnosti nejlépe vyniknou při šetrném vaření v teplotě 71–82 °C nebo při přípravě v páře. Rybu lze také péct, smažit, fritovat či grilovat jak vcelku, tak ve formě filetů. Tresčí maso se snadno rozpadá, proto šéfkuchaři doporučují pečlivé dodržování času tepelné úpravy a opatrné zacházení: filet na pánvi nebo na grilu by se měl obracet pouze jednou, aby na talíři dobře vypadal.
Chuť masa se nejlépe rozvine, pokud uvnitř zůstane průhledné. Klasickou variantou je pečení jemně osolené a opepřené tresky s kůží. Jemný a chutný pokrm vznikne vařením tresčího masa ve vývaru se zeleninou a čerstvými bylinkami. Tradičním norským předkrmem je treska marinovaná zasyrova ve vysoce kvalitním oleji.
Treska obecná - filet. Latinský název: Gadus morhua.
Způsob produkce: Uloveno v moři.
Ryby a výrobky z nich
Výrobce/Distributor: ARNE NIELSEN Fiskeesport A/S, Nordvestkajen 3, 9850 Hirtshals, Dánsko